Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Йорданка Трополова с наградата "Стефан Фурнаджиев"
Posted by SB on 2015/10/23 16:22:57 (1859 reads )

- Йорданка Трополова с наградата "Стефан Фурнаджиев"

На 22 октомври 2015г. беше връчена литературната награда „Стефан Фурнаджиев”. Церемонията се състоя в с.Габарево – родното място на поета.
Организатори на тържеството бяха Община Павел баня и читалище „Обнова 1869” с.Габарево, които с топли встъпителни думи и стихове на поета Стефан Фурнаджиев приветстваха присъстващите творци и общественици. Беше прочетен и вълнуващ очерк, написан от дъщерята на Стефан Фурнаджиев – Соня Фурнаджиева, която също присъства на събитието.
Йордана Енева – заместник-кмет на община Павел баня връчи четвъртата награда „Стефан Фурнаджиев” 5015г. на твореца, журналист и общественик ЙОРДАНКА ТРОПОЛОВА за цялостно творчество.
Наградата  е акт на признание и почит към приноса на Стефан Фурнаджиев за развитието на българската литература, по време на честване на годишнината от рождението на поета – 02 октомври.
Г-жа Енева изрази задоволството си от учредяването на тази награда, което е по инициатива на видни творци и общественици от с.Габарево, като д-р Димитър Няголов, Росен Георгиев, Димитър Атов и Белла Цонева. Преди 4 години по предложение на кмета на общината Станимир Радевски, Общинският съвет е приел Статут за учредяване и връчване на литературна награда „Стефан Фурнаджиев”. 
Литературната награда се съпътства от Конкурс на името на Стефан Фурнаджиев. За конкурса има предложения на автори от други общини, а според статута той се обявява за автори от община Павел баня, затова награда за конкурс не се връчва тази година.
Йорданка Трополова благодари за наградата и сподели, че е безкрайно изненадана, защото не е очаквала тази награда, тъй като предложението е внесено от настоятелството на читалище „Напред” гр.Павел баня.
Това е поредната награда за Йорданка Трополова, която тази година отпразнува 80-годишен юбилей и бе наградена от кмета на общината Станимир Радевски с Почитен знак „Павел баня”,  и със „Златното перо” от Съюза на българските журналисти.

Йорданка Трополова впечатли присъстващите, като обяви, че дарява паричното изражение към наградата, което е сумата от 1000 лева, за църквата в с.Виден, за която тя ще издаде книга, свързана със старата и новата църква на родното село на нейния баща.