Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Поклон пред паметта на Левски
Posted by SB on 2015/2/19 16:32:41 (1599 reads )

- Поклон пред паметта на Левски

1873 г.  Апостолът на Свободата Васил Левски е обесен в покрайнините на София. Днес тази годишнина официално се чества на 19 февруари.

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Други негови прозвища са „Дяконът” и „Джингиби” (Неуловимият).

Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски.

На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София (днес това е в центъра на града). На мястото, където било издигнато бесилото на Васил Левски, е издигнат паметник.
-----
Кметът на община Павел баня Станимир Радевски поднесе венец пред паметника на Васил Левски в Джанановата къща в с.Габарево, където с участието на ученици и читалищни дейци беше отбелязана 142-годишнината от обесването на Апостола.
Ученици от СОУ „Христо Ботев” гр.Павел баня участваха с рецитал в честването на гибелта на Левски в Народно читалище „Напред” гр.Павел баня.